
Sterke verhalen & hoe je ze schrijft. Een epische gids voor jonge schrijvers van Rebecca Stern en Grant Faulkner, is een gids vol praktische tips voor beginnende schrijvers. Het is de bedoeling dat je het boek echt gebruikt, dus er daadwerkelijk in gaat schrijven en er aantekeningen in plaatst. Het is jouw persoonlijke gids voor het schrijven van jouw boek. Het is gericht aan/op jonge schrijvers, die vol ideeën in hun hoofd rondlopen en dit een richting willen geven. Dus ook als je helemaal niets weet van het maken van plots of het tot leven brengen van personages of van de indeling van een boek, dan kun je met dit schrijfboek in de hand, een heel mooi manuscript maken.
Dit boek hoort bij de schrijfmaand NaNoWriMo (National Novel Writing Month). In november gaan wereldwijd duizenden schrijvers een hele maand schrijven. Ervaren auteurs stellen zich tot doel om bijvoorbeeld een eerste draft van hun nieuwe boek te schrijven en de beginneling kan volstaan met 500 woorden per dag. Alles is goed, als je maar schrijft en als je je maar aan je doel houdt. Het gaat om het doorschrijven, de nodige schrijfkilometers maken. Aan het einde van die maand heb je misschien een heel boek geschreven in de ruwe versie of alleen maar een hoofdstuk of een kort verhaal, dat maakt dus niet uit: het is jouw schrijfmaand. Het leuke en inspirerende is dat schrijvers over de hele wereld met je meedoen.
Dit boek is een praktische gids en begeleidt jou in het hele schrijfproces. Het boek begint met een mooi voorwoord van de YA schrijver Jason Reynolds (bekend van oa Long way Down over een jongen die in de lift naar beneden de keuze maakt of hij wraak zal nemen of de moordenaar van zijn broer gaat vergeven). Reynolds vertelt over zijn verhuizing en hoe hij eigenlijk geen tijd heeft om een voorwoord te schrijven. Eerst denk je als lezer: Lekker dan, ik moet nog beginnen en jij neemt als bestselling auteur niet eens de tijd om mij uit te leggen hoe je zover bent gekomen. En dan – binnen drie pagina’s – draait het verhaal om en blijkt dat hij je geweldige tips geeft. Het is namelijk jouw verhuizing en jouw huis. Dus het is jouw verhaal en jij moet het schrijven.
Naast het verhaal van Reynolds geven ook John Green en Marissa Meyer je praktische tips.
Na het voorwoord gaan we van start. Je maakt meteen kennis met Lazy Jane. Dat is een tekening van een meisje die op de grond gaat liggen met haar mond open. Ze wacht tot er regen gaat vallen, zodat haar dorst wordt gelest. Naar de kraan lopen doet ze niet. Ze wacht liever af. Zo gaat het ook vaak met inspiratie. Schrijvers wachten af tot de inspiratie in hun hoofd komt aanwaaien. Zo werkt het niet. Schrijven is werken. Je mag best een wandeling maken om je gedachten te ordenen maar het boek wordt achter je computer geschreven.
In de twee eerste hoofdstukken word je aan de hand genomen. Hoe maak je een goede voorbereiding voor de shrijfmaand? Ook staan er handige opdrachten in om je “met jezelf als schrijver kennis te laten maken.” Wat voor type schrijver ben je? Schrijf je uit de losse pols of plan je alles tot in de puntjes? De meeste schrijvers zitten ertussen in. Het is goed om met alle drie te oefenen. De voor-, en de nadelen van de drie type schrijvers staan netjes op een rijtje.
Bij een goede voorbereiding hoort ook veel schrijfwerk zonder dat je aan je boek werkt. Er staan heel veel vragen in over je wereld en je personages. Hoe zien ze er uit? Hoe ziet jouw wereld eruit? Wat voor regering is er of heeft je hoofdpersoon vrienden? De meest uiteenlopende vragen. Ook staat er een opdracht in waarbij je moet testen op internet wat voor type je hoofdpersoon is. Dat lijkt heel ingewikkeld en omslachtig maar is het zeker niet. Het is eenvoudig en bijzonder leerzaam. Je leert hierdoor je personages beter kennen. Hierdoor maak je niet de beginnersfout dat je personage inconsequente papieren-mensen worden.
Dan gaan we schrijven. De bedoeling van de schrijfmaand is dat je afscheid neemt van je innerlijke redacteur. Maak je outline/ samenvatting van je verhaal en deel het in, in bijvoorbeeld hoofdstukken. Je kunt dat uitgebreid doen of summier met steekwoorden. Dan ga je schrijven. En schrijven en schrijven… Het is niet de bedoeling dat het perfect is. Het is de bedoeling dat je schrijfkilometers maakt. Voordeel is dat je personages dan blijven leven en je helemaal in het verhaal zit. Als je meteen begint met je eigen redactie blijf je steken in het begin van het verhaal.
Het boek eindigt natuurlijk met de vraag: Is er leven na de NaNoWriMo en wat ga je dan doen? Als eerste feest vieren. Als je denkt dat je klaar bent, heb je het fout. Een eerste versie is nooit perfect. Die kun je nog niet opsturen naar een uitgever. Wat je wel kunt doen?
Lees het boek en je weet het.
Beoordeling. Ik heb al heel veel schrijfboeken gelezen. De meeste hiervan zeggen hetzelfde: ga schrijven en zorg dat je een ritme vindt en vooral vaart maakt. Schrijf het af. Dit boek gaat verder dan dat. Het neemt de beginnende schrijver bij de hand. Er staan echt hele goede tips in maar ook het grote geheel wordt niet uit het oog verloren. Het is echt een waardevolle vriend tijdens het schrijven.
Misschien wordt je eerste manuscript geen bestseller maar met dit schrijfboek in de hand, wordt het wel echt een rond verhaal en schrijf je het af. En dat is een heel mooi begin. Misschien maak je met dit boek in de hand je eerste schrijfkilometers, dan weet je dat je die stappen gericht zet en dat je niet doelloos rondjes loopt. Het is echt super dat ze grote namen bereid hebben gevonden om de jonge schrijvers een hart onder de riem te steken. Hierdoor word je als YA-schrijver-in-de-dop echt persoonlijk aangesproken.
Echt een aanrader.
Info over het boek:
ISBN 9789463491785
Uitgever Blossom Books B.V.
Druk vanaf 1e
Verschenen 20-09-2019
Taal Nederlands
Bladzijden164 pp.
Genre: YA schrijfboek non-fictie
Nienke Pool is al sinds jaar en dag recensent van kinderboeken, YA en fantasyboeken.
In 2018 richtte ze de Facebookgroep Kinderboeken en YA op.