web analytics
recensiegrid

Nienke-KinderBoekenRecensie 4**** voor Vet Oud! Gouden Eeuw door Richard Zuiderveld & Aant-Jelle Soepboer

Geschiedenislessen op school; de een heeft er heerlijke herinneringen aan en de ander begint bij de gedachte al verveeld te geeuwen. Vaak ligt het aan de docent. Bracht hij/zij de stof tot leven of juist niet? We zijn het er allemaal over eens: de geschiedenis begint te leven als het boeiend wordt verteld. Met het huidige systeem van 49 kenmerkende aspecten is het nog niet eens zo eenvoudig om alle historische onderwerpen zowel helder als interessant te brengen. Voor kinderen is het al snel te abstract of letterlijk te “ver van hun bed”. Gelukkig is er nu een boekenreeks waar leraren hele leuke lesideeën uit kunnen halen: Vet Oud! heet de reeks, waarin fictie en feiten elkaar afwisselen. De fictie-verhalen gaan over kinderen die in die tijd leven. Het zijn korte vertelsels die bij het onderwerp van het hoofdstuk horen. Hierdoor kan de jonge lezer zich gemakkelijker in de tijd verplaatsen en kan hij/zijn “voelen” hoe het eruit moet hebben gezien. De historische feiten worden in verschillende kaders weergegeven net als in de geschiedenisboeken op school, met het grote verschil dat dit veel uitnodigender is. Er staan tekeningen in en leuke weetjes. De illustraties hebben ze zelf gemaakt en daarnaast staan er nog veel bekende foto’s in plus afbeeldingen van beroemde kunstwerken, waardoor het een verantwoord historisch geheel wordt.

Er zijn in deze leuke informatieve reeks tot nu toe 5 delen verschenen: De Nederlandse geschiedenis; De Europese Geschiedenis; Legendarische verhalen; WOII en ten slotte de Gouden Eeuw. Alle vijf zijn ze geschreven door het duo Richard Zuiderveld & Aant-Jelle Soepboer. Momenteel werken ze aan het laatste deel.

Het meest recente deel Vet Oud! De Gouden Eeuw, ontving KinderBoeken voor een recensie. Als historica is dit echt een boek voor mij en ik heb dan ook genoten. De voorkant van het boek nodigt niet alleen uit om meteen te beginnen, het vertelt je ook meteen wat je kunt verwachten. We zien een VOC schip en Rembrandt; koopmanswoningen en Delfts Blauw en natuurlijk een ijsbeer…

Wat kun je verwachten van Vet Oud! De Gouden Eeuw? Er staan 15 spannende fictie-verhalen in over de Tachtigjarige Oorlog (De Nederlandse Opstand) en de Gouden Eeuw. We lopen door de Gouden Eeuw en bekijken deze wonderlijke wereld door de ogen van Noor, een ondernemend meisje van gewone stand. Even later varen we met de scheepsjongen Joep op een echte geuzenboot en lopen we met Thomas door een slavenplantage. Dit brengt de onderwerpen heel dichtbij de lezer. We zien het namelijk door de ogen van een kind. Omdat het afgewisseld wordt met “echte” geschiedenis kan de lezer het meteen in het juiste kader plaatsen. De leuke weetjes maken het helemaal af.

De reeks loopt al een tijdje en veel leerkrachten gebruiken het boek in hun lessen. De ene keer lezen ze een verhaal voor en de andere keer gebruiken ze een van de illustraties uit het boek om te kijken wat een beeldfragment je vertelt over die tijd.

Het is een heel interessant  en informatief boek geworden. Het is geschikt voor kinderen die buiten school zich willen verdiepen in de geschiedenis en het is zeer bruikbaar als ondersteuning voor projecten op school en tevens goed te gebruiken tijdens de geschiedenisles. Dit boek is geschikt voor kinderen die avi uit zijn. Voorlezen kan natuurlijk eerder al is de taal hier en daar wat archaïsch en moet je misschien het een en ander uitleggen. Al met al een aanrader voor iedere schoolbibliotheek.

 

Boekgegevens:

ISBN 9789045215709

UitgeverKarakter Uitgevers B.V.

Druk vanaf1eVerschenen01-02-2019

TaalNederlands

Bladzijden160 pp.

BindwijzeHardcover

GenreNaslagwerken

 

Recensent: Nienke Pool

Nienke Pool is de oprichter van de Facebookgroep Kinderboeken en recenseert al jaren kinderboeken, literatuur en fantasy boeken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress