web analytics
recensiegrid

Nienke-KinderBoekenRecensie 4**** voor Wat ik de bomen wil vertellen van Enzo Pérèz-Labourdette

no title has been provided for this book
Categorie:

Als je een boek van Enzo Pérèz-Labourdette in handen hebt dan weet je meteen zeker dat je gaat genieten. Visueel is die man een ware kunstenaar. Wat een pracht, wat een techniek en wat een sfeer. De uit Frankrijk afkomstige kunstenaar woont al sinds jaar en dag in Nederland. Hij studeerde in Groningen maar werkte veel in Amerika waaronder voor de New York Times. Na zijn afstuderen won hij een stimuleringsprijs van de Fiep Westendorp Foundation. Met die werkbeurs maakte hij een reis naar Spitsbergen (of all places…) en daar werkte hij mee met een wetenschappelijk team van onderzoekers. Wat ik de bomen wil vertellen, is het resultaat -in boekvorm-  van deze studie.

We lazen al eerder een boek van hem: Dromen van de Oriënt. De mooie recensie van Mieke Schepens lees je hier. 

Door dit boek waren we natuurlijk erg nieuwsgierig naar zijn verdere werk. We zijn dan ook erg blij dat we van Uitgeverij Leopold het prachtig uitziende boek Wat ik de bomen wil vertellen, mochten ontvangen. Het prentenboek gaat over een klein boompje dat het hoge noorden ontdekt en zich verbaast over hoe de natuur er daar uit ziet en dat het gevaar loopt!

We leren van deze Fransman meteen een nieuw woord: gakken. Ganzen gakken blijkbaar. En de ganzen gakken tegen het Boompje: “Ga je met ons mee?”

De ganzen vliegen weg en Boompje volgt hen via land. Hij is wel bezorgd want hij heeft nog nooit ijs gezien. Zal het ijs hem houden. We volgen Boompje in zijn reis naar het Hoge Noorden. We zien het landschap veranderen en we genieten van het Noorderlicht. Hij ziet de vlaktes om zich heen, maar nergens ziet hij een boom. Woont hier wel iemand? Toch is hij niet alleen. Hij ontmoet veel dieren. Samen met de ganzen strijken we neer om ons te vergapen aan de nooit ondergaande zon. Helaas is niet alles mooi in het Hoge Noorden. Het ijs smelt. Wat moet Boompje doen?

Het is een vrij simpel verhaal. De taal is prima maar niet opwindend. De sfeer van dit boek zit m dan ook niet in de woorden. Het zijn de beelden die spreken. De mooie rustige kleuren, het aandacht voor het detail plus de heerlijke weergave van de natuur, is het wat dit boek zo mooi maakt.

In zijn vorige boek leerden we de Oriënt kennen door de ogen van deze illustrator en ditmaal gaan we naar het Hoge Noorden. Ons maakt het niet uit waar Enzo Pérèz-Labourdette de volgende keer naar toe reist. Wij zijn zeker weer van de partij!

Wat ik de bomen wil vertellen is een prachtig, sfeervol prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of zes. Het gaat over een klein boompje dat een lange reis maakt om te ontdekken dat het ijs smelt. Meteen gaat hij terug naar zijn vrienden om alarm te slaan. Dit is een boek met een diepere laag. Erg mooi gedaan.

Boekgegevens:

NB je komt op internet dit boek ook met een andere cover tegen. Dat is waarschijnlijk een werkversie geweest. Dit is de cover zoals het in de winkels en bibliotheken ligt.

Verschenen in 2018

Genre Kind en Jeugdboek NUR 273

Aantal pagina’s 32

Laatste editie 19 december 2018

UitgeverijLeopold

ISBN 9789025873165

Recensent: Nienke Pool

Nienke is al sinds jaar en dag recensent kinderboeken, literatuur en Fantasy. Ze is de oprichter en de beheerder van de Facebookgroep Kinderboeken waar dit blog een onderdeel van vormt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress