web analytics
recensiegrid

Nienke-KinderBoekenRecensie 4**** voor Wat ruik ik? van Rindert Kromhout & Alex de Wolf

Alex de Wolf was de hele maand juni illustrator van de maand bij de Facebookgroep Kinderboeken. We hebben genoten van zijn illustraties en natuurlijk van zijn enthousiasme waarmee hij over zijn werk vertelde. Het interview met hem lees je hier.

Nieuwsgierig geworden naar zijn boeken, vroegen we er een aantal aan voor een recensie. Wat ruik ik? is geschikt voor de allerkleinsten. Het is een heerlijk voorleesboek. Het is uitgegeven door Uitgeverij Zwijsen en dan weet je meteen dat er ook wat te leren valt op een speelse manier. Dit boek heeft als oefening: tellen en meten voor kleuters.

Rindert Kromhout schrijft al meer dan 35 jaar kinderboeken. Hij schrijft voor kleuters en voor kinderen die zelf kunnen lezen. Hij houdt van een geintje tussendoor staat er in zijn bio, dus we waren benieuwd.

Het boek begint meteen goed. “Ver weg, diep in het winterbos, staat een huisje…” om dan te constateren dat als het huisje ver weg staat je het helemaal niet goed kunt zien. Het boek begint op de volgende pagina nog een keer opnieuw. “Dichtbij, tussen hoge, kale bomen…”

Het huisje heeft een vensterbank en daar staat een rode doos op. En wat er inzit weten we niet maar volgens Muis ruikt het verdraaid lekker. Het is winter dus er is niet zoveel voedsel te vinden. Muis zou graag zien wat er in de doos zit. Hij loopt naar het huisje toe en gaat onder het raam staan. Muis is niet de enige die het lekkers ruikt. Ook Eekhoorn komt dichterbij om te ruiken. Ook hij is te klein om bij de vensterbank te kunnen. Naast de spanning van wat er in de doos zit, is het ook nog spannend welk geluid ze binnen horen.

Alle dieren in het bos komen naar het huisje toe om te kijken wat er in de rode doos zit. Natuurlijk moeten ze samenwerken om bij de doos te kunnen. En net als ze bijna de doos te pakken hebben loopt het verhaal toch weer heel anders af dan je verwacht.

Het is heel knap om met simpele taal een spannend verhaal neer te zetten. Kromhout is zeer ervaren en dat merk je aan alles. Nergens staat een woord teveel en toch is het een heel “vol” voorleesverhaal. De sfeer in dit prentenboek wordt gemaakt door de prachtige verftekeningen. De dieren zijn heel herkenbaar en natuurlijk en toch hebben ze door hun oogopslag iets heel menselijks. Kinderen zullen van dit boek genieten. Het is spannend en leerzaam. Zo leer je veel over de natuur. Je leert nieuwe dieren kennen zoals fazanten. En in het boek wordt uitgelegd dat dieren in de winter vaak honger hebben. Ook leer je abstracte begrippen zoals ver weg en dichtbij.

Wat ruik ik daar?  is meer dan zomaar een fijn voorleesboek; het is een fijn leerzaam voorleesboek!

Boekgegevens

ISBN 9789048732654

Uitgever Zwijsen Uitgeverij

Druk vanaf 1e

Verschenen 28-08-2017

Taal Nederlands

Bindwijze Hardcover

Genre Prentenboek

Illustraties Alex de Wolf

Nur 273

Recensent:

Nienke Pool is de oprichter en beheerder van de Facebookgroep Kinderboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress