web analytics
recensies algemeen

Nienke-KinderBoekenRecensie 4**** voor Zoekboek van Nederland door Jan van Haasteren

no title has been provided for this book
Publisher:

Nienke-KinderBoekenRecensie 4**** voor Zoekboek van Nederland door Jan van Haasteren

24169617_1750931311592455_1961440593_oZoek de gezellige Nederlandse kneuterigheid!

Jan van Haasteren kennen we allemaal. Niet zozeer van een boek maar toch zeker van die leuke puzzels vol met grappige details. Wie kent ze niet? Op het eerste gezicht lijken zijn puzzels juist door de herkenbaarheid van de details gemakkelijk te maken, maar dat is helemaal niet het geval. Juist door al die verschillende scènes is het altijd een heel gezoek. En dat maken zijn puzzels juist zo leuk: urenlang puzzelplezier.

Het zijn altijd vrolijke puzzels waarbij je al snel met het hele gezin (vaak hevig mopperend) rond de tafel zit te zoeken naar dat ene stukje. Kortom: Hollandse gezelligheid.

Dat Van Haasteren nu ook een boek heeft gemaakt is een heel natuurlijke stap. Zoekboeken zijn heel erg populair. Dit soort boeken leren kinderen (en oudere kinderen) zich te concentreren op een tekening en daar zoekplaatjes uit te halen. Zoek de pleisters of de kraai of de mijter van Sinterklaas. Het lijkt zo eenvoudig maar je hebt veel geduld en concentratie nodig om ze allemaal te vinden.
Dit boek staat garant voor uren zoek-plezier. En het plezier zit niet alleen in de zoektocht. Er zitten zoveel grappige details in iedere hoek van iedere illustratie dat je blijft lachen. Het is ook een zeer educatief boek. Al lachend leer je heel veel over onze kneuterige gewoonten (zoals hoe kampeert de gemiddelde Hollander), over onze Nationale feesten (Koningsdag en de Vierdaagse) en over ons barre klimaat.

Leren we er door lezen? Nee hoor! Naast de opdrachten die je per pagina krijgt en een sporadisch woord in de illustraties, valt er bar weinig te lezen. Maar daar gaat dit boek natuurlijk ook helemaal niet om. Hier leert je kind om zich te concentreren, om zich vast te bijten in een bijna onmogelijke zoektocht naar dat ene verborgen detail. En dat is ook veel waard. Een kind ontwikkelt zich op allerlei vlakken. Het ene kind is meer visueel ingesteld dan het andere. Uit Zoekboek van Nederland kun je een heel veel zelfwaardering en zelfvertrouwen halen. Iets dat bij een ander boek met heel veel letters, misschien minder lukt. Dit boek vertelt je kind dat het andere sterke kanten heeft. Het vinden van alle oplossingen vormt een positieve succeservaring.

Om die reden brengen we dit soort mooie boeken ook met regelmaat onder de aandacht bij Kinderboeken. Boeken is meer dan lezen alleen. En daarom is onze slogan: ieder boek verdient een kinderhart.

Een klein minpuntje aan het boek is dat er naast de algemene zoekopdracht ook nog een aantal plaatjes gezocht dienen te worden. Die zijn vaak maar niet altijd op een pagina te vinden. Op die manier weet je nooit hoeveel je nog moet zoeken en dat is jammer. Maar niet getreurd, dit boek is veel te grappig om daar te lang bij stil te staan: Aan de slag!

Comments are closed.

Powered by: Wordpress