web analytics
recensiegrid

Nienke-KinderBoekenRecensie 4,5**** voor 19x Katherine van John Green

no title has been provided for this book
Categorie:

John Green kennen we allemaal. De man die talloze prijzen won en wereldwijd meer dan 25 miljoen boeken in 55 landen verkocht, hoeft bijna geen introductie. De meesten van ons kennen hem van het prachtige Een weeffout in de sterren,  het ontroerende YA-verhaal over de doodzieke Hazel Grace Lancaster die een innige vriendschap aangaat met Augustus. Recentelijk verscheen Schildpadden tot in het oneindige. Een prachtig en onverwacht verhaal over de 16 jarige Aza en haar vriendschap met de eigenaardige miljonairszoon Davis. (Die recensie lees je hier).

19 keer Katerine is een golden oldie. In Amerika kwam het in 2006 uit en was in 2007 finalist voor de LA Times Book Prize. In 2014 werd het boek in het Nederlands vertaald en verhuisde onlangs naar een nieuwe uitgever waardoor dit pareltje terecht opnieuw in de belangstelling staat.

19 keer Katherine is een roadtrip verhaal. Colin is een whizzkid en net geslaagd voor zijn middelbare school. Zijn vriend Hassan geniet van een tussenjaar en denkt er sterk over om er een tweede aan vast te knopen. Colin heeft in zijn leven maar liefst 19x verkering gehad. Dat varieert tussen een kusje op de want tot een meer serieuze relatie met Katherine 19. De Katherines verschillen erg van elkaar maar hebben naast hun naam (die precies op deze manier gespeld moet zijn) een overeenkomst: ze hebben Colin allemaal gedumpt.

Colin wil er even tussenuit en samen met zijn vriend Hasan gaan ze op pad in de “lijkenkist” van Colin. Ze stoppen uiteindelijk bij een heel klein plaatsje dat de naam Gutshot draagt. Daar ligt prins Ferdinand begraven, stond op een billboard op de snelweg te lezen. Dat is voor Colin onbegrijpelijk want de dood van deze prins ontlokte WOI. Hoe kan dat? Ze gaan op onderzoek uit en komen terecht in een mooi avontuur waar ze zelfs op zwijnenjacht gaan.

Dat Colin heel slim is, blijkt uit alles. Green weet als geen ander een personage neer te zetten waardoor deze ademt en echt lijkt te leven. Colin is op een dood punt in zijn leven aanbeland. Hij is een whizzkid. Zijn hele leven is hij slim geweest. Dat begon toen zijn vader ontdekte dat Colin op driejarige leeftijd de krant kon lezen. Een whizzkid zijn is hard werken. Colin besteedde vanaf die tijd ongeveer tien uur per dag aan leren en zijn kennis verrijken. Hij kreeg privéles (wat een zegen was vanwege het gepest op school) van een bekende professor. Er werden artikelen over hem geschreven en hij won een prijzenshow voor slimme kinderen. Maar nu is hij groot. En slim zijn betekent niet dat je een genie wordt. Daarvoor moet je iets uitvinden. Je moet iets betekenen. En iedere uitvinding begint met een Eureka moment.

Dat moment komt als Colin ontdekt dat er een patroon zit in zijn gedumpt worden door de Katherines. Hij wil een formule maken die de voorspelbaarheid van relaties weergeeft. Tijdens zijn zoektocht vindt hij meer dan waar hij naar op zoek was. Zo waren niet alle Katherines harteloze “bitches” die hem lieten vallen en heeft ook Colin een beetje boter op zijn hoofd.

Het mooiste van het boek zijn de figuren om Colin heen. Hassan is een geweldige vriend die ook zijn eigen verhaal heeft, zijn dromen en een verleden. Heel erg mooi verweven in het verhaal is de ontwikkeling van hun vriendschap. 19x Katherine is net als alle boeken van Green: je gaat een paar dagen met vrienden op pad om wie je gaat geven.

Het is misschien een ouwetje: aan het verhaal is niets gedateerd. De eindboodschap van dit verhaal zal me nog lang bijblijven.

Het boek is er ook als luisterboek. Het wordt voorgelezen door Louis van Beek, een van de prettigste Nl stemmen van luisterboeken. Ik selecteer mijn boekenplank niet alleen op auteurs maar ook op voorlezers. Zijn stem is heel prettig. Hij las bijvoorbeeld ook (enkele van) de boeken van Ted van Lieshout voor.

 

Dit boek kun je deze week winnen bij Kinderboeken. (tm 10/2/19)

Boekgegevens:

  • Auteur:John Green
  • Oorspronkelijke titel: An Abundance of Katherines (2006)
  • In Nl vertaling vanaf 2014
  • ISBN:9789047703754
  • Soort:Hardback
  • Uitgever:Gottmer Uitgevers Groep b.v.

Recensent: Nienke Pool

Nienke Pool is de oprichter en beheerder van de Facebookgroep Kinderboeken. Zij recenseert al jaren Kinderboeken, Fantasy en literatuur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress