web analytics
recensiegrid recensies algemeen recensies kinderboek

Nienke-KinderBoekenRecensie 5***** voor Een Eenhoorn alsjeblieft van Mark Janssen

 

Mark Janssen is al sinds jaar en dag illustrator van meer dan 350 kinderboeken. Een paar jaar geleden dacht hij: ik ga mijn eigen boek maken. Helemaal alleen. En dat bleek een schot in de roos. Kinderboeken las ondermeer Eiland en Dino’s bestaan niet en was zeer onder de indruk. Met Een eenhoorn alsjeblieft overtreft de illustrator zichzelf en Kinderboeken kan niet anders dan dit liefelijke avontuur op de Kinderboeken-Wall of Fame plaatsen.

Van Janssen weten we dat hij een meer dan verdienstelijke illustrator is en een woordeloos boek vertrouwen we hem dan ook zeker toe, maar bij Een eenhoorn alsjeblieft schreef hij ook de tekst. De tekst is erg leuk maar eerlijk is eerlijk: dit boek draait niet om de tekst, het gaat om de prachtige illustraties. Daarin weet Janssen als geen ander sfeer te creëeren.

Daan, Lynn en Mo zitten in het park en tellen hun muntjes. Ze hebben er wel 10 dus dat is volgens Daan meer dan genoeg om een Eenhoorn te kunnen kopen. Zijn vriendjes komen niet meer bij van het lachen, want een eenhoorn is toch helemaal niet te koop?!! Daan is ervan overtuigd dat je een eenhoorn gewoon kunt kopen. Hoe leuk zou het zijn als je een eenhoorn mee naar school zou kunnen nemen? Daan ziet het helemaal voor zich. Hij gaat oude omaatjes redden uit de klauwen van een monster of zwemmen in de Grote Oceaan waar allemaal eenhoorn-vissen zwemmen. Samen gaan de vriendjes naar de dierenwinkel. Heeft Daan gelijk? Kun je voor 10 muntjes echt een eenhoorn kopen bij de dierenwinkel?

Met dit verhaal weet Janssen de belevingswereld van het kind goed te treffen. Hij stuurt het verhaal naar de uiterste delen van je fantasie. We reizen in dit boek naar de oceaan, vliegen de ruimte in en belanden in ons lekkere bedje tegen de veilige flanken aan van Daans’ eigen eenhoorn. Heerlijk. Alles is mogelijk als je je fantasie maar de vrije loop durft te laten gaan. Wat verder erg goed is aan het boek is de sfeer. Neem bijvoorbeeld Lynn, het vriendinnetje van Daan. Op de cover speelt zij niet met de twee jongens. Waarom niet? Is ze alleen? Wil ze niet meespelen? Nee hoor, niets van dat alles. Kijk maar eens goed naar haar tevreden houding en dat scheve lachje: Volgens mij droomt deze meid al van haar eigen eenhoorn. En kijk eens hoe ze erbij zit als de muntjes worden geteld. Kleuters zitten niet altijd recht of keurig in de kring. Toch zijn ze wel zeker betrokken bij wat er gaande is. Lynn is volledig zichzelf. Een lekker eigenzinnig kind dat een eenhoorn als vriendje zou willen hebben. Hoe herkenbaar en hoe leuk.

 

Het is een heerlijk verhaal. Goed geschreven debuut!

Maar bovenal is het knap dat Janssen met een “enkele penseelstreek” zoveel emotie kan creëeren.

Dit gaat een bestseller worden en wordt hopelijk bekroond met mooie prijzen. Wij zijn in ieder geval groot fan.

 

Gegevens boek:

Titel: Een eenhoorn alsjeblieft

Illustrator/ auteur: Mark Janssen

Aantal pagina’s: 32

Laatste editie: 16 mei 2018

Uitgeverij: Moon

ISBN: 9789048844289 , 9789048844296

 

Recensent: Nienke Pool is de oprichter en beheerder van de Facebookgroep Kinderboeken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress