web analytics
non fictie recensiegrid recensies jeugdboek

Nienke-KinderBoekenRecensie 5***** voor Een hele kunst… door Arend van Dam & Alex de Wolf

Genietend leren!

Het duo Arend van Dam en Alex de Wolf kennen we van de serie Lang geleden… de geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen. Van deze serie zijn al meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Dat is niet het meest succesvolle boek dat het duo schreef. Dat is de zevendelige serie De liefste papa van de hele wereld. Dat boek werd namelijk in China meer dan een miljoen keer verkocht. Dit duo versterkt elkaar. Ze zijn na jaren van samenwerking goed op elkaar ingespeeld en dat straalt hun werk uit.

Na het succes van de Lang geleden…- serie schreef Van Dam Een hele kunst… Nederlandse kunstenaars en hun werk in vijftig voorleesverhalen. Ook hier maakte Alex de Wolf de illustraties voor. Maar hoe kies je vijftig kunstwerken of kunstuitingen die voor Nederland door de eeuwen heen belangrijk zijn geweest? De heren wilden niet alleen schilders bespreken, ze wilden alle vormen van kunst aan de orde laten komen zoals dans, muziek, architectuur en fotograferen. Als je door de geschiedenis heen gaat dan zijn er in Nederland duizenden en duizenden mensen geweest die iets voor de kunst hebben betekend. Hoe maak je dan een schifting totdat je slechts tot 50 personen komt? Dat was een hele klus. Wat ze hebben gedaan is het volgende: ze hebben 9 categorieën gemaakt, van beeldende kunst tot film tot dans en uit iedere categorie hebben ze de meest toonaangevende kunstenaars gekozen. Nog altijd lijkt de keuze een beetje willekeurig maar de invulling ervan is erg goed geslaagd.

Door de toon waarop de verhalen zijn verteld en hun informatieve inhoud die gecombineerd wordt met een illustratie die de tijdsgeest zonder uitzondering uitstekend weergeeft, kun je niet anders dan genieten. Je leert genietend, hoe gaaf is dat? In het boek worden de meest uiteenlopende kunstwerken besproken uit verschillende tijdperken. Er staat niet goed bij in welk jaar het zich afspeelt dus als je er meer over wilt weten moet je even Googelen. Zo las ik een stukje over de fotograaf Ed van der Elsken, die in de jaren ’50 en ’60 vele portretten maakte van het dagelijks leven op straat. Die foto’s herken je meteen als je ze opzoekt. Hij maakte hele gewone mensen heel bijzonder. Het is heel leuk dat je er nu een naam van de maker bij hebt.

Een ander voorbeeld is het verhaal van de dirigent Bernard Haitink. Ik ken hem alleen maar als de grote man achter het Concertgebouw. Maar wist je dat zijn carrière bij toeval is begonnen? De dirigent die er werkte was ziek en Haitink moest invallen bij het bekendste orkest van ons land. Haitink was daar eigenlijk veel te jong en onervaren voor. Na veel geaarzel greep hij zijn kans en het werd een groot succes.

Ook de bekende architect Hendrik Berlage komt aan bod. Hij heeft vele mooie gebouwen gemaakt en zijn laatste was het Gemeentemuseum in Den Haag. Dat gebouw heeft hij nooit voltooid zien worden. Dat komt in het verhaal goed naar voren. Ook wordt integer beschreven wat voor een man Berlage was. Hij wilde dat de stad voor iedereen was en juist dat zie je in zijn ontwerpen terug. Naast de gebouwen die we allemaal van hem kennen, ontwierp hij ook vele gebouwen die nooit zijn gebouwd, althans niet naar zijn ontwerp. Het duo Van Dam en De Wolf slaat ook hedendaagse kunst niet over. Zo zijn er bijdrages over de popband Doe Maar en de Golden Earring. Ook de Nederlandse film wordt niet vergeten. Het is wel duidelijk welke film dit is:

Smul mee met de smeuïge verhalen over de niets-grappen van Toon Hermans, de nieuwe kansen en de harde lessen van Willem Nijholt en de val van Ellen Vogel. Het zijn verhalen om van te smullen en om van te leren. Zo leuk kan geschiedenis zijn.

Dit boek is een stuk minder bekend dan het grote broertje Er was eens… maar minstens net zo geslaagd. Het boek is al een “ouwetje” maar geschiedenis is een van de weinige dingen in het leven die tijdloos is. Kinderboeken las dit boek omdat Alex een maand lang illustrator van de maand was in onze Facebookgroep Kinderboeken.

Boekgegevens

ISBN 9789047516569

Uitgever Van Holkema & Warendorf

Druk vanaf 1e

Verschenen 01-04-2011

Taal Nederlands

Bladzijden 153 pp.

Bindwijze Hardcover

Genre Naslagwerken

Illustraties Alex de Wolf

Nur 217

Recensent: Nienke Pool

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress