
Voor Het wonderlijke Insectenboek van Bart Rossel en Medy Oberndorff heb ik eigenlijk maar een woord: Sprakeloos, of Adembenemend of Prachtig, of Wonderschoon.
U merkt het al: op dit boek zijn volgens mij alleen maar superlatieven van toepassing.Dit is echt zo’n boek dat wordt genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Zo ontzettend mooi gedaan, dat zie je maar zelden. Echt alles aan dit boek is mooi: de cover, de onmetelijke afmetingen, het luxe papier, de prachtige opmaak, de heldere indeling van de hoofdstukken en natuurlijk niet te vergeten die pakkende teksten maar bovenal die wonderschone tekeningen. Met een loep ga je over het papier om te zien of het echt geen foto’s zijn. Hoe doet ze dat?
Uitgeverij Lannoo geeft met de regelmaat van de klok mooie boeken uit maar dit boek overtreft alles.
Ik zal bij het begin beginnen. Het wonderlijke Insectenboek van Bart Rossel en Medy Oberendorff is een boek dat goed bij de filosofie van de Facebookgroep Kinderboeken past. We geloven namelijk in andersoortig lezen. We geloven echt dat veel kinderen die niet graag lezen, gewoon niet de juiste boeken voor hun neus krijgen. Niet iedereen houdt van fictie dus schotel ze ook eens non-fictie voor! Daarnaast zijn er ook kinderen die alles verslinden, ze zijn net insecten die alles lezen wat er voor hun kaken komt. Stil hun honger en voedt ze leerzame boeken! Voor beide groepen is dit boek uitermate geschikt. Dit is een boek vol met interessante weetjes over insecten. Kortom: toen ik de cover voorbij zag komen, heb ik het meteen aangevraagd. We houden van non-fictie vooral als het mooi geïllustreerd is.
Dit boek overtrof al mijn verwachtingen. Eerst vergaap je je aan de prachtige illustraties die zo levensecht zijn dat het bijna eng is. Net foto’s. Zo indrukwekkend. Als je daarover heen bent begin je te lezen en dan weet je het zeker: dit is echt geweldig. Ik heb me werkelijk nog nooit voor insecten geïnteresseerd, maar nu heb ik me ontwikkeld tot een expert. Alle biologielessen die ik samen met mijn kinderen tegen heug en meug heb doorgenomen, vallen nu eindelijk op hun plaats. Ik begrijp het niet alleen, ik heb er echt lol in om van alles te weten te komen. Ik weet waar de naam In-sect vandaan komt en wat het nadeel is van hun vaak harde lijfjes. Ik lees over Nimfen en smul van Cleopatra. (ja, het boek gaat echt over insecten). Ik weet nu hoe een lieveheersbeestje groeit: wist u dat het eerst een eitje was, daarna een larve om zich daarna te verpoppen en dan eindelijk te ontwikkelen tot een imago (= het lieve beestje zoals wij het kennen)? Ik nu wel!
Er staan ook mooie sages in en als historica smul ik daarvan. Colzan was een mooie prinses en was hopeloos verliefd op de arme Chalpol. Natuurlijk mochten ze van de Maya koning niet trouwen en hij veranderde de arme man in een lelijke zwarte kever… De prinses vindt de kever in het bos (nee, ze gaat hem niet kussen; het is geen sprookje) en versiert de kever met gouden sieraden en kleine diamantjes en draagt het levende beest op haar hart. Tot op de dag van vandaag kopen verliefde stelletjes deze versierde kevers maar net als de liefde zo vaak doet: het slijt en sterft tenslotte door verwaarlozing. Wat een mooi verhaal!
Wat heel modern is, is de indeling van het boek. Non-fictie boeken streven tegenwoordig niet zozeer naar encyclopedische volledigheid maar naar verdieping van een aantal onderwerpen. In het begin van het boek staat een hele uitgebreide indeling naar onderwerp. Het zijn er zeven. Die geef je een mooie pakkende kop en in dat hoofdstuk vertel je dan wat je over dat onderwerp wilt vertellen. Dus je behandelt niet alle mogelijke soorten insecten, nee, je vertelt een verhaal over verschillende onderwerpen zoals schutkleuren en andere manieren van zelfverdediging. We krijgen informatie over hoe ze wonen en waarom een dier het huisje maakt dat bij zijn soort past. Hierdoor gaat de stof leven en beklijft het veel beter.
Het boek had een heel groot nadeel. Ik kreeg overal jeuk. Het gaat over larven, mijten, bladluizen, etc. Ik krijg daar jeuk van. Als uitsmijter wil ik u graag ook jeuk bezorgen of een glimlach. Er zijn waslarven die zich door alles heenvreten. Imkers schijnen de jeuk van die beesten te krijgen, net als ik. Die larven vreten zich namelijk zelfs door bijenwas heen en dat lijkt veel op plastic. Nu zijn onderzoekers aan het proberen of die beesten wellicht onze plasticberg te lijf kunnen gaan. Heeft u nog geen jeuk? Chips, dan had ik toch het verhaal over de luis, een lastige vriend moeten vertellen…
Veel leesplezier. Dit boek hangen wij met heel veel plezier aan onze Kinderboeken Wall of Fame en krijgt 5 dikke gouden sterren.
Boekgegevens:
Titel Het wonderlijke isectenboek
Auteur en illustrator Bart Rossel en Medy Oberendorff
ISBN 9789401441261
Uitgever Lannoo
Druk 1e
Verschenen 26-05-2017
Taa lNederlands
Bladzijden 80 pp.
Bindwijze Hardcover
Genre Naslagwerken
Recensent:
Nienke Pool recenseert al sinds jaar en dag kinderboeken en richtte in augustus 2017 de Facebookgroep Kinderboeken op.