web analytics
recensiegrid

Nienke-KinderBoekenRecensie 5***** voor Hoi, ik ben een lijn van Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten

Als Jan Paul Schutten meewerkt aan een boek dan weet je een paar dingen zeker: je gaat genieten, je gaat leren, je gaat lachen en je gaat genieten. Ja, dat laatste zei ik al maar het is dan ook altijd dubbeldik genieten. Of hij je nu uitlegt hoe het er bij het Jeugdjournaal aan toe gaat of dat hij je meeneemt op reis door het Oude Amsterdam of je laat kijken naar je eigen lichaam: je geniet, je leert, je lacht en je geniet. Zo simpel is het. Hij kreeg voor zijn boeken talloze prijzen. Een Gouden Griffel en de Nienke van Hichtum prijs vielen hem bijvoorbeeld al ten deel. Ook dit jaar is hij weer voor de Jan Wolkers prijs genomineerd.

Behrang Mousavi kennen we in de kinderboekenwereld (nog) niet zo goed. Dat is ook niet zo verwonderlijk wan hij  is het hoofd Erfgoed van het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Samen maakten ze dit wonderschone boek: Hoi, ik ben een lijn, een boek over architectuur. Wil je meer lezen over zijn werk? Lees dan hier een interview met hem.

Een boek als dit moet er natuurlijk goed uitzien. En dat doet het. Het is heel apart vormgegeven. De omslag zit niet helemaal aan het papier vast waardoor het net lijkt alsof je de pagina’s er zo uit kunt halen. De kleuren zijn fel en maken nieuwsgierig. Door het papier heen glinstert een patroon van lijnen.

Voor wie is dit boek gemaakt? Omdat Jan Paul Schutten de auteur is, gaan we er meteen van uit dat het een kinderboek is. Het boek is dan ook zeker voor kinderen vanaf een jaar of 12 zeer geschikt. Omdat de taal van Schutten altijd luchtig is maar nergens kinderachtig is dit boek ook heel goed geschikt voor volwassenen. (Vergelijk het met de Zweetvoetenman, een boek waarin het Nederlands Recht aan kinderen wordt uitgelegd op een begrijpelijke manier. Zo begrijpelijk dat ook volwassenen eindelijk doorhadden hoe het Rechtssysteem in ons land werkt. Hierdoor is meer dan de helft van de lezers ver boven de 18.) Architectuur is voor velen van ons te abstract om goed te begrijpen. Door dit boek wordt het heel toegankelijk gemaakt. Er wordt een verhaal verteld over de geschiedenis van de architectuur. Niet chronologisch. Het boek is onderverdeeld in thema’s. Bij ieder thema worden verschillende bouwwerken behandeld. Hoe zijn ze getekend? Waar dienden ze (zowel tekening als het bouwwerk zelf) voor? Wie heeft ze getekend? En waarom zo? De uitleg over het beeldmateriaal wordt in de roze tekst uitgelegd terwijl Schutten een verhaal verteld in de hoofdtekst. Geen fictie. Nee, alles is droge tekst maar geen droge kost.

Is het een naslagwerk? Als je op een encyclopedisch of strak geordend werk hoopt, kom je bedrogen uit. De heren hebben een beeld willen schetsen over de gebouwen om je heen. Moderne en historische gebouwen vormen samen het landschap en de stad om je heen. Leer kijken naar de gebouwen. Weet wat je ziet. Leer er van te houden door het te begrijpen. Leer dat niets zomaar vanzelf is. Zelfs een boom heeft lijnen. Niet alle juiste lijnen leiden naar een mooi gebouw en niet alle kriebeltekeningen zijn rijp voor de prullenbak: iedere architect tekent anders. En er is natuurlijk een groot verschil tussen de schets/ het ontwerp en de bouwtekening.

Je leert veel van dit boek. Het is echt voor jong en oud geschikt. Als je niets van architectuur weet, duizelt het je wel als je alles in 1x tot je wilt nemen. Leg het weg, de magnetische kracht van dit prachtig uitgegeven boek is groot genoeg. Je pakt het keer op keer weer bij de hand.

Ik heb niet gelachen maar verder voldeed dit boek weer perfect aan de verwachtingen.

Boekgegevens:

Inhoud

Auteurs en samenstellers: Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten
Taal Nederlands
Bindwijze Hardcover
Verschijningsdatum september 2018
Druk 1e druk
Afmetingen 25,1 x 20,3 x 2,2 cm
Aantal pagina’s 96 pagina’s
Illustraties Met illustraties
ISBN 139789047625711
Recensent Nienke Pool

Nienke Pool is de oprichter en de beheerder van de Facebookgroep Kinderboeken. Al sinds jaar en dag recenseert zij Kinderboeken, Fantasy boeken en literatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress