web analytics
recensies kinderboek

Nienke-KinderboekenRecensie 5* voor Nijntje van Dick Bruna

Nienke-KinderboekenRecensie 5* voor Nijntje van Dick Bruna

27048942_1806723349346584_803355898_o

Ode aan Dick Bruna

Wie is er niet groot mee geworden? 124 kinderboeken maakte illustrator en auteur Dick Bruna, die vorig jaar in februari overleed. Bruna werd geboren als Henk Bruna, maar omdat hij nogal aan de forse kant was in zijn jeugd, noemde zijn moeder hem Dikkie. In de oorlog zat het hele gezin Bruna ondergedoken omdat vader Bruna was opgeroepen om te werken in Duistland. Na de oorlog zwierf Dick Bruna langs de Europese hoofdsteden om na veel omzwervingen en halve studies bij Bruna & Zoon te gaan werken. Hij wilde geen uitgever worden maar illustrator. En dat was een verstandige keuze. In het begin van zijn carriere maakte Bruna vooral omslagen waarvan met name de Zwarte Beertjes- reeks erg bekend is. In 1953 publiceerde hij zijn eerste Nijntje boek. Hij schreef het boek voor zijn zoon die toen een jaar oud was. Nijntje is een lief klein konijntje dat qua karaktertrekken op een schattig meisje lijkt. Van de boekenreeks zijn vele filmpjes voor tv en theatershows gemaakt waarbij vrolijk wordt gezongen. Er is zelfs een film van Nijntje gemaakt. Hierdoor heeft iedereen in Nederland en België wel van deze auteur en zijn schattige konijn gehoord. De boeken zijn in meer dan vijftig talen vertaald. Hierdoor is Bruna een van de meest succesvolle kinderboekenschrijvers van ons land.

Wat maakt Nijntje nou zo leuk?

Nijntje is echt een heel aandoenlijk konijntje. Het is een lief “meisje” dat avonturen beleeft. Soms is ze een spook, soms is ze aan het strand of vliegt ze in lucht. Altijd beleeft Nijntje een spannend avontuur. Vaak kunnen we er veel van leren bijvoorbeeld dat je lief moet zijn, niet bang hoeft ze zijn of dat samen delen veel leuker is dan alles voor jezelf houden. Meestal worden er leuke thema’s behandeld zoals naar het strand gaan of spelen in de sneeuw. Maar Bruna gaat zwaardere onderwerpen niet uit de weg. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als oma dood gaat? Bruna legt het met simpele tekeningen heel liefdevol, integer en glashelder uit.

Zijn tekeningen zijn minimalistisch te noemen. Er staat geen streep te veel, dit is echt de kunst van het weglaten. Bruna gebruikt alleen heldere primaire en secundaire kleuren en vult ieder vlak op met een bepaalde kleur. Zonder schaduwen, zonder franje. Hierdoor is het meteen universeel. Zijn werk wordt vaak gekopieerd maar nooit vangen ze de sfeer van de grootmeester zelf.

In 2014 kondigde Bruna aan dat hij geen nieuwe boeken meer zou schrijven. Nijntje tovert kleuren is dan ook geen nieuw verhaal. Het is een boekje dat is samengesteld uit hele herkenbare tekeningen van het lieve konijn en haar speelgoed. In Nijntje tovert kleurengebeurt niet zoveel. Het is geen verhaal of zo. Het zijn de eerste woordjes die een kind herkent: regen, een bal, en een auto. Dit is een zogenaamd kauw-boekje. Het is gemaakt van dik plastick waardoor het goed in de knuistjes van een kind van een maand of zes past. En die steekt het dan lekker in zijn mond. Het leuke aan dit boek is dat het mee in bad kan. Dat kan een plastic boek natuurlijk altijd maar het speciale aan dit boek is dat er delen van de tekening verkleuren. Je peuter doet het vast in het water van het lachen…

Hoe dat werkt dat zie je hier.

Heeft dit boek nou echt 5 sterren verdient?

Misschien niet dit boek op zich, maar het is meer een hommage aan het gehele oeuvre van de grootmeester die van kleine kinderen hield. Hij wist generaties te ontroeren en dat zal zijn werk nog jaren blijven doen.

Dit boek is geschikt voor kinderen van 0,5 jaar tot een jaar of 3-4.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress