web analytics
recensiegrid

Nienke-KinderBoekenRecensie 5***** voor Slapen Vissen? van Jens Raschke

no title has been provided for this book
Categorie:

In de Facebookgroep Kinderboeken vragen ouders ons vaak of wij kunnen helpen met zoeken naar een passend boek bij een speciale gelegenheid. Soms zoeken we een boek bij een geboorte. Hoe is het om een broertje te krijgen. En soms zoeken we een boek bij een groot verlies. Hoe is het om een broertje te verliezen? Het verdriet is zo groot dat je soms niet weet hoe of waar je moet beginnen met troosten en uitleggen. Een boek kan daarbij helpen. Maar dan moet het wel een eerlijk en integer boek zijn. Dat boek hebben we nu gevonden. Slapen Vissen? van Jens Raschke is een prachtig verhaal over doodgaan en verder leven. Omdat het zo’n speciaal boek is, krijgt het 5 gouden sterren waarmee het een plekje verdient op de KinderBoekenWallOfFame!

Jette is tien jaar geworden. Ze was jarig. Emiel is zes geworden. En hij zal nooit een dag ouder worden. Dat had hij best gewild, maar hij was ziek. Heel erg ziek.

Jette kampt niet alleen met het verlies maar ook ze heeft ook een gevoel van schuld. Ze was er namelijk niet toen Emiel doodging. Ook heeft ze vragen: waar ga je heen als je doodgaat? Wat gebeurt er dan precies? Jette vertelt ons op zeer eenvoudige en (daardoor op zeer indringende wijze) hoe Emiel is dood gegaan. Papa haalde haar op van school. Onderweg naar huis zei hij niets. Toen wist Jette dat er iets mis was. Heel erg mis.

Het leuke aan het boek is dat Jette een geweldige manier bedenkt om Emiel te begraven.

Het leerzame aan het boek is dat er een aantal weetjes in staan, maar dat voert niet de overtoon.

Het mooie aan het boek is dat de tekeningen zo prachtig bij de tekst passen. Het welbekende duo Ingrid en Dieter Schubert staat zoals altijd garant voor een unieke visuele beleving.

Het meest geweldige aan het boek is de toon. Jette heeft een hele lieve vertelstem. Ze kruipt hiermee meteen onder je huid. Je lacht met haar en huilt met haar. Je wilde dat je haar kon troosten. Ook al is ze niet echt, zo voelt ze wel. Dat heeft Raschke echt heel knap gedaan.

Dit boek koester ik. Het geeft zoveel troost, niet omdat het je iets wil leren of je vertellen hoe je met je verdriet moet omgaan, nee dit boek biedt door zijn menselijke toon heel veel handvaten om met je kind in gesprek te gaan.

Boekgegevens

Titel: Slapen Vissen?

Auteur: Jens Raschke

ISBN: 9789047710127

Uitgever: Lemniscaat B.V.

Taal: Nederlands

Bindwijze: Hardcover

Genre: Fictie 7+/ rouwverwerking

Illustraties: Ingrid Schubert ; Dieter Schubert

 

Recensent

Nienke Pool is sinds jaar en dag recensent van kinderboeken, jeugdliteratuur, fantasy boeken en Nederlandstalige literatuur. In 2017 richtte zij de Facebookgroep Kinderboeken op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress