web analytics
recensiegrid

Tine-KinderBoekenRecensie 4,5**** voor Een jongen met de naam Kerstmis van Matt Haig

no title has been provided for this book
Categorie:
Author:
Genre:
Publisher:

In de Facebookgroep Kinderboeken en YA vragen we de leden vaak om hun mening. Wat vinden zij van al die mooie boeken die er allemaal uitkomen. Voor de trilogie van Matt Haig zochten (en vonden) we drie geweldige gastrecensenten. Vandaag is het de beurt aan Tine de Smet. Zij las deel 1 van deze heerlijke kerstavonturen: De jongen met de naam Kerstmis. Hier is haar recensie:

Wat houd ik ervan om mijn liefde voor boeken te delen. Met deze reden ontstond mijn mini bucketlist met als enige ding erop een boek te recenseren.

Nu krijg ik de kans om deze droom te realiseren. Ik mag voor jullie Een jongen met de naam Kerstmis recenseren. Oh wat is dit spannend want van Matt Haig heb ik nog nooit gehoord. Wie net als ik onbekend is met deze Britse succesauteur heeft geluk! Hij heeft maar liefst 28 boeken geschreven waarvan er een groot deel vertaald zijn naar het Nederlands. We kunnen dus een hele reeks ontdekken zoals Redenen om te blijven leven of zijn heerlijke kinderboeken zoals Een jongen met de naam Kerstmis.

 

We gaan bijna aftellen naar Kerstmis, glunderend uitkijken naar cadeautjes onder een mooi versierde boom. Hier kijk ik echt naar uit! Helaas is dit niet de werkelijkheid voor Nikolas. De elfjarige Nikolas gelooft in geluk. Toch heeft hij nog maar twee kerstcadeautjes gekregen in zijn leven: een houten slee en een pop gemaakt van een knolraap. In het op één na kleinste huisje in Finland leeft Nikolas met zijn vader. In dit huisje met maar slechts 1 kamer is geld altijd een probleem. Op een dag staat er een jager voor de deur. Hij heeft een speciale missie. Een makkelijke opdracht van de koning om snel veel geld te verdienen. De vader van Nikolas vertrekt voor langere tijd en helaas kan Nikolas niet mee. De vreselijke tante Charlotte komt in die tijd passen op Nikolas. Zij heeft helemaal niks met kinderen. Ze walgt er zelfs van. Wanneer de zon midden in de nacht opkomt, moet Nikolas al opstaan. Elke dag zoekt hij naar eten maar dat deelt tante Caroline niet met hem. Hij gaat met honger naar bed. Wat zeg ik! Naar bed! Nee hoor, hij mag vanaf nu buiten in de natuur slapen! Wanneer de vreselijkheid van zijn tante de emmer vol laat lopen, is het genoeg geweest. Nikolas gaat zijn vader achterna. Op pad voor een lange weg naar het verre Noorden. Gelukkig is Blitzen, het vliegend rendier, zijn trouwe metgezel. Het wordt een waanzinnige tocht, waarin Nikolas een doldwaas avontuur beleeft. Eentje waarin hij een trol, waarheidsfee en nog veel meer magische diertjes leert kennen.

Zal Nikolas ooit zijn vader vinden? Zal Nikolas dan eindelijk gelukkig zijn?

 

Het is een zeer spannend en avontuurlijk verhaal. Voor ons misschien wel te spannend. Door het levendige taalgebruik en de korte zinnen zit je onmiddellijk in het boek. Een groot pluspunt vind ik de vele magische wezentjes die in dit verhaal meespelen. Terwijl ik het boek aan het lezen was, kon ik niet anders dan de prachtige levenslessen te noteren. Er staan echt veel in! Mijn favoriete is

Een onmogelijkheid is een mogelijkheid die je nog moet ontdekken.

De illustraties van Chris Mould zijn sober maar meer heeft dit verhaal niet nodig. De mooiste illustratie is die van de slee. Die vind ik echt wel geslaagd! Echt zoals een slee zou moeten zijn! Een kerstmanslee!

Wegens het te spannende gedeelte geef ik 4,5 ster.

 

Boekgegevens

Auteur Matt Haig

Illustrator Chris Mould

Vertaler Karin Pijl

ISBN   9789048862726

Vorm   Gebonden
Uitgever  Moon
Druk  1e
Verschenen  22-10-2021
Taal   Nederlands
Pagina’s   256 pp.
Genre  Fictie 7+
Recensent Tine de Smet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress